Bel John 0625043956 (24/7)

Lichte balseming Thanatopraxie

DOOR BALSEMING VAN HET LICHAAM KAN DE OVERLEDENE LANGER WORDEN OPGEBAARD, WIJ LICHTEN U GRAAG TOE WAT DE VOORDELEN ZIJN

Lichte balseming Thanatopraxie

De lichte balseming of thanatopraxie zorgt ervoor dat de overledene langer kan worden opgebaard. Dat is voor de nabestaanden vaak een belangrijke steun om in een verdrietige tijd goed afscheid te kunnen nemen van hun dierbare. Door de lichte balseming is er geen koeling nodig en behoudt de overledene een natuurlijke tint. Thanatopraxie is een tijdelijke balseming van het menselijk lichaam na overlijden.

John Visser Uitvaartbegeleiding Samen aan alles gedacht

Een nieuwe manier van opbaren

Feitelijk is het een nieuwe keuze voor de opbaring. Voorheen was opbaren met behulp van koeling de enige optie. Door het toepassen van lichte balseming / thanatopraxie kan er onafhankelijk van de buitentemperatuur zonder koeling worden opgebaard. Ook zijn er grote cosmetische voordelen als gevolg van deze behandeling. Het zien van de overledene tijdens het laatste afscheid is voor veel mensen een belangrijk onderdeel in het rouwproces.

Conclusie verkleuringen en andere ontbindingsverschijnselen zoals geuren en indroging zullen geen belemmering meer vormen bij het afscheid. Door toepassing van thanatopraxie zullen blauwe verkleuringen verdwijnen of verbeteren (denk hierbij aan handen, nagels, lippen en oren).

Hoe word deze moderne manier van balseming uitgevoerd?

De behandeling is uit te leggen aan de hand van het voorbeeld van een nierdialyse. Bij een nierdialyse wordt het bloed buiten het lichaam gebracht, gereinigd en weer terug in het lichaam gebracht. Bij thanatopraxie wordt in plaats van het schone bloed een balsemvloeistof (formaline) teruggebracht die de ontbinding tijdelijk stil legt. Hoe lang deze periode precies zal zijn, is bij iedereen verschillend. Met lichte balseming / thanatopraxie ligt de ontbinding in het begin nagenoeg geheel stil en na ruim een week neemt de werking van de vloeistof weer langzaam af. Was de balseming eerder alleen voor de vier uitzonderingsgroepen (waaronder het Koninklijk Huis) toegestaan, is de lichte balseming nu voor iedereen toegestaan. De behandeling kunnen wij in samenwerking met HQ Thanatopraxie voor u laten uitvoeren in een uitvaartcentrum, maar ook bij de overledene thuis. Het is dan niet nodig om uw dierbare extra te vervoeren, dat bespaard extra kosten.

Wilt u meer informatie over een lichte balseming / thanatopraxie? Neem contact met ons op.