Bel John 0625043956 (24/7)
Cremeren Resomeren
KIES WAT BIJ U PAST
Cremeren Resomeren
Cremeren of resomeren wat is het verschil?
Het grootste verschil tussen cremeren en resomeren is dat er bij cremeren vuur aan te pas komt en bij resomeren water om het lichaam op te lossen. Maar een ander belangrijk verschil: resomeren is milieuvriendelijker dan cremeren. Maar resomeren is nu nog niet toegestaan in Nederland.
Cremeren
Bij een crematie wordt de overledene verbrand in een crematieoven, dit kan op gas of electrisch. Het lichaam vergaat door de extreme hitte van ongeveer (1100 graden celsius) tot as. Omdat er botresten overblijven zullen deze vermalen worden tot fijne as en in een urn worden bewaard. Het crematie proces duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur.
Hoe werkt een crematie?
- Stap 1: De crematieoven zal verwarmd worden tot 800 graden celsius.
- Stap 2: Op de uitvaartkist of opbaarplank wordt een vuurvast crematiesteentje gelegd met een uniek nummer. Deze gaat mee tijdens het proces, omdat de overledene dan is te identificeren.
- Stap 3: Tijdens de crematie loopt de temperatuur op tot 1100 graden celsius. Dat komt omdat de verbranding van de kist of opbaarplank voor extra hitte zorgt. Deze temperatuur is nodig om ook het lichaam te verbranden. Een crematie is een volledig computergestuurd proces. De ovenist houdt dit proces met een zuurstof- en temperatuurmeter in de gaten.
- Stap 4: Na afloop worden de asresten naar een koelplaat onder in de oven getrokken. Door deze koelplaat te kantelen of te schuiven valt de as in een aspan. De ruwe as wordt in een zogenaamde cremulator vermalen tot fijne as en opgevangen in een asbox.
Resomeren
Resomeren is in Nederland nu nog niet toegestaan maar wij willen u toch uitleggen wat resomeren inhoud. Het wetsvoorstel hiervoor wordt in de eerste helft van 2024 naar de Tweede Kamer gestuurd. Resomeren is een milieuvriendelijke oplossing voor de toekomst, omdat er geen CO₂ vrijkomt. De uitvaartkist of opbaarplank kan hergebruikt worden. Kortom de duurzaamheid van resomeren hangt wel af van de regels en richtlijnen die de overheid oplegt. Voor het duurzaam afvoeren van de restvloeistof is nu nog geen oplossing. Bovendien moet de chemische vloeistof nog duurzaam geproduceerd kunnen worden. Ter conclusie resomeren is nu nog niet mogelijk in Nederland.
Resomeren is een chemisch proces waarbij het lichaam van een overledene zal ontbinden in een stalen drukvat. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een stof met een hoge pH-waarde, meestal kaliumhydroxide, opgelost in heet water. Resomeren is daardoor een alternatief voor cremeren of begraven. Bij resomeren wordt een overledene in een resomeermachine geplaatst, waarin het lichaam zal oplossen. Er blijven alleen maar botresten en een stroperige restvloeistof over. De botresten zullen vermalen worden tot poeder en in een urn worden bewaard, zoals bij een crematie.
Hoe werkt resomeren?
- Stap 1: De overledene krijgt een uitvaartdienst, net zoals bij een crematie of begrafenis.
- Stap 2: De overledene wordt, gewikkeld in een lijkwade van wol of zijde en in de resomeermachine geplaatst. Kortom een kist is niet nodig.
- Stap 3: Gelijktijdig worden Kaliumhydroxide en heet water toegevoegd.
- Stap 4: De resomeermachine verhoogt de temperatuur daardoor zal de druk in het lichaam toenemen, daardoor zal het lichaam gaan ontbinden.
- Stap 5: Na afloop blijven alleen de botresten en een restvloeistof over.
- Stap 6: Nabestaanden kunnen de botresten in een urn meekrijgen. Deze zijn in poedervorm, net zoals bij de as na een crematie.
Wilt u meer informatie over cremeren resomeren? Neem contact met ons op.