Home » Tips

10 Tips voor een persoonlijke uitvaart


1. TIJD EN PRIORITEITEN 

Besteed de tijd die je hebt aan de dingen die je écht belangrijk vindt. Een uitvaart mag uiterlijk zes werk­dagen na overlijden plaatsvinden. Dat lijkt heel wat, maar het is zo voorbij. Een uitvaart regelen kun je maar één keer (goed) doen.

 

2. CHEMIE

Zorg dat je een uitvaartbegeleider hebt (of kiest) waarmee het klikt. Dikke maatjes is niet nodig, maar een prettig contact is heel belangrijk. En als het niet klikt, wees dan niet bang om iemand anders te kiezen.

 

3. WEES PRAKTISCH

Er moet heel veel gebeuren. Zoals: een kaart maken, adressen verzamelen, een dienst samenstellen. Verdeel die taken, in de familie of onder vrienden. De één buigt zich over de muziek, de ander maakt de adressenlijst. Zo draagt iedereen wat bij. Dat geeft voldoening en maakt het tot een persoonlijk geheel.

 

4. KLEIN EN MEESLEPEND

Sla niet op hol bij het maken van je keuzes voor de uitvaart. Kies wat past bij de overleden dierbare of bij jouw (of jullie) familie. Houd het dichtbij, in de breedste zin van het woord. Ook bij een grote uitvaart met veel mensen kun je zorgen voor intimiteit.

 

5. DURF TE VRAGEN

Wat houdt die laatste verzorging in? Waarom is de ene kist duurder dan de ander? Zijn we vrij in het kiezen van een uitvaartondernemer, ongeacht onze verzekering? Kunnen we de locatie van de uitvaartdienst zelf kiezen? Vraag het!

 

6. HOE HOORT HET EIGENLIJK?

Een uitvaart heeft, net als een huwelijk, vaak vaste rituelen en tradities. Voor de een is dat een kerkdienst, voor de ander een plakje cake na afloop. Tradities voelen vertrouwd en daarom kiezen we er vaak voor. Maar niks hoeft of hoort. Kies wat past en goed voelt.

 

7. PRAAT MET ELKAAR

Zorg dat je de wensen van je directe naasten kent, al is het maar in grote lijnen. Praat (op tijd) met elkaar en zet de wensen op papier. Dat geeft je als nabestaande de zekerheid dat je op de goede weg zit. ‘Alle keuzes over­laten aan de nabestaanden’ is trouwens ook een uitvaartwens.

 

8. IEDER HUISJE HEEFT Z’N KRUISJE

Zeker in deze tijd waarin steeds vaker sprake is van samengestelde gezinnen, heb je bij een sterfgeval in de familie te maken met veel gezinsleden met uiteenlopende gedachten en wensen. Onenigheid komt in de beste families voor, maar probeer het een beetje vriendelijk te houden. En gun iedereen z’n eigen verdriet.

 

9. LAAT JE BEGELEIDEN

Uitvaartbegeleider, het woord zegt het al. Hij of zij begeleidt je en neemt dus taken uit handen, organiseert en coördineert. Schakel naast je eigen hulptroepen ook de begeleider in voor de taken die er zijn. Daar zijn ze voor en betaal je ze ook naar.

 

10. WAT BLIJFT, IS DE HERINNERING

Iedereen rouwt, herinnert en deelt op z’n eigen manier. De één plaatst foto’s op Facebook, de ander heeft genoeg aan het live moment. Bedenk wat je wil met de herinneringen. Leg momenten vast in beeld en geluid als je vermoedt dat je er straks waarde aan hecht. Het weg doen kan altijd nog, overdoen niet!