Home » Mogelijkheden » Kinderen

Kinderen bij de uitvaart

Kinderen hebben hun eigen beleving bij het overlijden van een naaste. Vaak zal dit een opa of een oma zijn, maar soms ook een ouder of een broertje of zusje. Het is belangrijk aandacht te hebben voor de eigen beleving van kinderen en hen de ruimte te geven om op hun manier betrokken te zijn bij de diverse gebeurtenissen rondom de uitvaart. Zij hebben een benadering nodig die bij hun leeftijd past. Nooit dwingend, wel uitnodigend.

Afscheid nemen van jullie kind(je)

John Visser Uitvaartbegeleiding Regio Ede Wageningen Veenendaal

Niets is zo tegennatuurlijk als het moeten loslaten van je kind, hoe klein of groot dat kind ook is. Je wilt het zo graag vasthouden. Soms is er een tijd van hopen en vrezen aan vooraf gegaan, soms overvalt het je. Altijd is er dat grote verdriet. Het slaat een groot gat en die gapende leegte voel je in je hele wezen. Wat nu?

Er komt veel op jullie af nu. Er moeten een heleboel keuzes gemaakt worden bij het regelen van de uitvaart van jullie kind. Je kunt nadenken over de verzorging. Waar is jullie kind die laatste dagen? Wat doen de broertjes en zusjes? Kiezen jullie voor een kist of een mand om jullie zoon of dochter in te leggen? Hoe willen jullie het afscheid vorm geven?

Wij kunnen hierbij helpen en vertellen wat er mogelijk is. Als dat even nodig is, nemen wij graag zorg uit handen. Wij vinden persoonlijke betrokkenheid en nabijheid van de ouders heel erg belangrijk. Waar mogelijk zullen wij jullie hierin stimuleren.

Afscheid nemen van jullie kindje (minder dan 24 weken)

Bij de dood van hele jonge kindjes in de buik van de moeder (minder dan 24 weken oud) gelden andere regels voor de uitvaart dan voor geboren kinderen of ongeboren kinderen ouder dan 24 weken zwangerschap. Dat betekent dat jullie meer tijd hebben om de begrafenis of crematie te regelen, want de wettelijke vastgestelde termijn van 5 werkdagen (na overlijden) is niet van toepassing. Dit geeft bijvoorbeeld de moeder langer de tijd om te herstellen van de zwangerschap en bevalling.

Bij hele jonge kindjes is het in elk geval belangrijk om goede afspraken te maken met het ziekenhuis over wat er met het kindje gebeurt na overlijden. Daarnaast is het verstandig om van een arts een verklaring te vragen waarin staat dat het kindje jonger dan 24 weken in de zwangerschap is overleden. Dit bewijs hebben jullie mogelijk nodig bij het regelen van de uitvaart en om aan te tonen dat jullie niet te maken heeft met de wet op de lijkbezorging.

Het overlijden van een jong volwassene

Wanneer een jong volwassenen overlijdt, komen verdriet en verbijstering naar buiten. Als ouder, broer of zus, grootouder, vriend of collega krijg je te maken met pijnlijke omstandigheden waar niemand in het leven voor kiest: een gebeurtenis die niet lijkt te kloppen met onze ideeën over het leven. Mijn rol kan hierbij zowel praktisch als gevoelsmatig verlichting bieden. Samen kijken we naar dat wat nodig is. Alles stap voor stap... elke dag een stukje verder. Alhoewel elke uitvaart uniek is, zijn jongerenuitvaarten intens en gaan ze over het algemeen gepaard met veel creativiteit. Vaak zijn er veel mensen direct bij de uitvaart betrokken en dragen allen hun steentje bij aan een bijzonder afscheid. Het is mijn intentie om alle wensen en inbreng samen te voegen tot een passend geheel. Bij de aanvang van dit intense en zware proces kan ik jullie ondersteuning en een luisterend oor bieden en mede zorg dragen voor alles wat geregeld moet worden. Tijdens deze intensieve begeleiding gaan we samen op zoek naar de elementen voor een passend afscheid. Tranen worden gedroogd. Niet voor altijd, maar steeds weer...