Bel John 0625043956 (24/7)
Bel Jeroen 0623269290 (24/7)
Corona en afscheid
LAATSTE UPDATE OP DEZE WEBSITE IS VAN 15 FEBRUARI 2022
Hoe gaan wij hiermee om?
John Visser Uitvaartbegeleiding en Jeroen Mol Uitvaartbegeleiding vinden de begeleiding van nabestaanden en een respectvolle afscheidsbijeenkomst van groot belang. Wij houden de informatie van het RIVM, crematoria en vanuit de branche dan ook goed in de gaten. Wij krijgen veel adviezen, maar wat is waar? Daarom blijven wij zoeken naar het vormgeven van een veilige situatie in de verzorging, voorbereiding, begeleiding en uitvoering van het afscheid. Door goed overleg, uitleg, maar vooral goed contact met de nabestaanden is dit mogelijk.
Update 15 februari 2022
Dinsdag 15 februari 2022 in de persconferentie door minister Kuipers, werd aangekondigd dat Nederland weer open gaat. Ondanks de hoge besmettingscijfers blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. We zijn beter bestand tegen het virus door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. In de persconferentie werden 3 stappen uitgelegd die genomen worden. In deze update leggen we uit wat de stappen voor de dienstverlening in de uitvaartbranche betekenen.
Stap 1: per direct
Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen.
Stap 2: 18 februari 2022
“Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in Nederland weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.”
Dit betekent het volgende voor onze dienstverlening:
- Voor alle uitvaarten die plaatsvinden vanaf vrijdag 18 februari gelden geen maximale bezoekersaantallen (tot max. 500 gasten).
- De 1,5 meter wordt overal losgelaten. Dit betekent ook dat er geen maximale aantallen meer gelden. Bijvoorbeeld bij invoer met familie, en bij rouwbezoeken. Verder hoeft ook nergens meer afstand gehouden te worden, dus ook niet in de aula, koffiekamer en ontvangstruimte.
- Met het loslaten van de 1,5 meter, kunnen we alle gasten weer 30 minuten voor aanvang toelaten in de ontvangstruimte.
- Vaste zitplaatsen zijn niet meer verplicht.
- Medewerkers en gasten hoeven geen mondkapje meer te dragen.
- Uitvaarten waren altijd al uitgezonderd van het coronatoegangsbewijs, die uitzondering blijft nog steeds.
Stap 3: 25 februari 2022
De laatste stap op 25 februari, heeft zoals het er nu naar uitziet geen gevolgen voor onze dienstverlening.
Update 14 januari 2022
Tijdens de persconferentie over het Nederlandse coronabeleid op vrijdagavond 14 januari 2022 zijn nieuwe maatregelen aangekondigd. Deze regels gelden tot en met 25 januari 2022.
Voor de uitvaartsector betekent dat onder meer dat de anderhalve metermaatregel tijdens uitvaarten verplicht blijft. Het verschilt per uitvaartlocatie wat het maximum aantal bezoekers zal zijn die aanwezig mogen zijn bij een uitvaart, met een maximum van 100 bezoekers. Het dragen van een medisch mondkapje is verplicht.
Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht voor uitvaart locaties met een horecafunctie.
Rouwbezoek thuis:
Wanneer er een dierbare is komen te overlijden kunnen wij goed begrijpen dat u graag mensen om u heen heeft. Dit is mogelijk alleen met beperkte regels. Houdt u hierbij rekening met de toegestane 4 personen per dag. Wederom met de 1,5 meter regel. Gaat u op bezoek doe dan eerst een zelftest.
Update 18 december 2021
Tijdens de persconferentie over het Nederlandse coronabeleid op zaterdagavond 18 december 2021 zijn nieuwe verscherpingen van de maatregelen aangekondigd. Deze regels gelden tot en met 14 januari 2022.
Voor de uitvaartsector betekent dat onder meer dat de anderhalve metermaatregel tijdens uitvaarten verplicht blijft. Het verschilt per uitvaartlocatie wat het maximum aantal bezoekers zal zijn die aanwezig mogen zijn bij een uitvaart, met een maximum van 100 bezoekers. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht voor uitvaart locaties met een horecafunctie.
Rouwbezoek thuis:
Wanneer er een dierbare is komen te overlijden kunnen wij goed begrijpen dat u graag mensen om u heen heeft. Dit is mogelijk alleen met beperkte regels. Houdt u hierbij rekening met de toegestane 2 personen per dag. Wederom met de 1,5 meter regel. Gaat u op bezoek doe dan eerst een zelftest.
Update 14 december 2021
Tijdens de persconferentie over het Nederlandse coronabeleid op dinsdagavond 14 december 2021 zijn nieuwe verscherpingen van de maatregelen aangekondigd. Deze regels gelden tot en met 14 januari 2022.
Voor de uitvaartsector betekent dat onder meer dat de anderhalve metermaatregel tijdens uitvaarten verplicht blijft. Het verschilt per uitvaartlocatie wat het maximum aantal bezoekers zal zijn die aanwezig mogen zijn bij een uitvaart. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht voor uitvaartcentra met een horecafunctie, of andere locaties waar een uitvaart plaatsvindt. Wel moet op plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, een mondkapje worden gedragen. De regels voor de horeca gelden als de condoleance plaatsvindt in een horecagelegenheid die geen uitvaartlocatie is, deze locaties sluiten om 17.00 uur.
Rouwbezoek thuis:
Wanneer er een dierbare is komen te overlijden kunnen wij goed begrijpen dat u graag mensen om u heen heeft. Dit is mogelijk alleen met beperkte regels. Houdt u hierbij rekening met de toegestane 4 personen per dag. Wederom met de 1,5 meter regel. Gaat u op bezoek doe dan eerst een zelftest.
Update 26 november 2021
Tijdens de persconferentie over het Nederlandse coronabeleid op vrijdagavond 26 november 2021 zijn nieuwe verscherpingen van de maatregelen aangekondigd.
Voor de uitvaartsector betekent dat onder meer dat vanaf zondag 28 november de anderhalve metermaatregel tijdens uitvaarten verplicht is. Het verschilt per uitvaartlocatie wat het maximum aantal bezoekers zal zijn die aanwezig mogen zijn bij een uitvaart. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht voor uitvaartcentra met een horecafunctie, of andere locaties waar een uitvaart plaatsvindt. Wel moet op plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, een mondkapje worden gedragen. De regels voor de horeca gelden als de condoleance plaatsvindt in een horecagelegenheid die geen uitvaartlocatie is, deze locaties sluiten om 17.00 uur.
Rouwbezoek thuis:
Wanneer er een dierbare is komen te overlijden kunnen wij goed begrijpen dat u graag mensen om u heen heeft. Dit is mogelijk alleen met beperkte regels. Houdt u hierbij rekening met de toegestane 4 personen per dag. Wederom met de 1,5 meter regel.
Update 12 november 2021
Tijdens de persconferentie over het Nederlandse coronabeleid op vrijdagavond 12 november 2021 zijn nieuwe verscherpingen van de maatregelen aangekondigd.
Voor de uitvaartsector betekent dat onder meer dat vanaf zaterdag 13 november de anderhalve metermaatregel tijdens uitvaarten weer verplicht is.
Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht voor uitvaartcentra met een horecafunctie, of andere locaties waar een uitvaart plaatsvindt. Wel moet op plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, een mondkapje worden gedragen.
De regels voor de horeca gelden als de condoleance plaatsvindt in een horecagelegenheid die geen uitvaartlocatie is.
De nieuwe coronamaatregelen gelden vooralsnog tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw bekeken.
Update 2 november 2021
Tijdens de persconferentie op dinsdag 2 november 2021 zijn verschillende aanscherpingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf zaterdag 6 november dient er weer op meer plaatsen een mondkapje gedragen te worden of een CoronaCheck getoond te worden.
Voor uitvaartplechtigheden zijn er vanaf zaterdag 6 november 2021 geen nieuwe verplichtingen, wel adviezen. De adviezen zijn:
- Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.
- Iedere organisatie bepaalt zelf of zij van nabestaanden en bezoekers vraagt om (bij verplaatsingen binnen) een mondkapje te dragen.
Coronatoegangsbewijzen zijn niet vereist voor uitvaartcentra met een horecafunctie of andere locaties waar een uitvaartplechtigheid plaatsvindt.
Alleen wanneer de condoleance plaatsvindt in een horecalocatie die niet ook dienst doet als uitvaartlocatie gelden de regels voor de horeca. En is een coronatoegangsbewijs dus wel vereist voor iedereen vanaf 13 jaar.
Update 14 september 2021
-
Dinsdagavond 14 september was er weer een persconferentie waarin werd aangekondigd dat de de samenleving weer een stapje in de goede richting maakt. De 1,5 meter samenleving wordt losgelaten. Dit betekent ook dat we vanaf zaterdag 25 september 2021 de maximale capaciteit van een uitvaartlocatie (crematorium en uitvaartcentrum) kunnen benutten.
De overheid stelt ons ook vrij van het gebruik van het coronatoegangsbewijs, de verplichte registratie, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen. Vanaf zaterdag 25 september kunnen we weer terug naar normaal.
Dit betekent concreet vanaf 25 september:
- Zowel staan- als zitplaatsen kunnen volledig worden benut.
- De ontvangstruimte wordt 30 min voor aanvang van de dienst opengesteld.
- Garderobes mogen weer open.
- Ook voor groepsgroottes in andere ruimtes zijn geen beperkingen meer.
Basisregels blijven
Let wel, het virus is nog niet weg dus we adviseren om zo veel mogelijk afstand te houden. Het is verstandig om elkaar de ruimte te geven en te gunnen; de 1,5 meter is en blijft een veilige afstand.
Ook de andere basisregels van handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD, goede luchtventilatie in de binnenruimtes dragen bij aan het voorkomen van besmetting.
Update 26 juni 2021
- Aantal personen op een uitvaart
Vanaf 26 juni 2021 is het maximum aantal van 100 personen komen te vervallen. Wel blijven de andere richtlijnen van kracht, waaronder afstand houden en waar de ruimte dit toelaat op 1,5 meter tussen elk huishouden. - Mondkapje / gezichtsmasker dragen niet meer verplicht
Het dragen van een gezichtsmasker/mondkapje is vanaf 26 juni niet langer verplicht bij een uitvaart. - Regels buiten, bijvoorbeeld bij een erehaag
Een erehaag bij een uitvaart is mogelijk, met een onbeperkt aantal personen. Samenscholen en groepsvorming is vanaf 26 juni niet langer verboden. - Consumpties bij een condoleance of samenzijn na de uitvaart
Het gebruiken van consumpties bij een condoleance of uitvaart was al mogelijk, maar vanaf 26 juni mag dit ook weer op een horecagelegenheid. Wel moeten bezoekers de 1,5 meter in acht blijven houden. - Condoleance / afscheid nemen
Een condoleance aan huis, afscheid nemen aan huis is vanaf 26 juni ook weer onbeperkt mogelijk. Er is geen beperking meer van aantal bezoekers per dag in eigen huis. - Verschijnselen van het Coronavirus, blijf nog steeds thuis
Onveranderd is het advies om thuis te blijven, wanneer u hoest, neusverkoudheid heeft, koorts of andere verschijnselen van het Coronavirus. U kunt dan niet naar een uitvaart gaan, en moet ten alle tijde zorgen dat u geen andere mensen kunt besmetten.
Als uitvaartverzorger moeten wij dit natuurlijk ook van u weten, voor wij bij u thuis komen om een uitvaart te bespreken. - Opbaring
Wij bespreken graag met u de wensen voor de opbaring. Dat kan nog steeds thuis of in een uitvaartcentrum van uw keuze. Ook mag tot op heden de kist nog steeds open blijven, ook als uw dierbare besmet is geweest met het Coronavirus.
Update 5 juni 2021
-
Een (thuis)opbaring behoort nog steeds tot de mogelijkheid. De overheid adviseert dringend om bij een thuisopbaring en thuisuitvaart maximaal vier gasten per dag te ontvangen. Er moet dan wel genoeg ruimte zijn voor iedereen om 1,5 meter afstand te bewaren. Met vier gasten wordt bedoeld alle mensen die niet tot het huishouden behoren waar de thuisopbaring of thuisuitvaart wordt gehouden. Dit advies geldt ook voor opbaringen/plechtigheden in de eigen tuin. Kinderen onder de 12 jaar hoeven hierbij niet meegeteld te worden. Kinderen onder de twaalf jaar hoeven ook geen 1,5 meter afstand van anderen te houden en ze hoeven ook geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Kinderen onder de 12 dienen wel meegerekend te worden op externe locaties als daar door de ruimte bijvoorbeeld maximaal 50 mensen (op 1,5 meter) bijeen kunnen komen.
Het bijwonen van uitvaartplechtigheden in het bijzijn van max. 100 personen is toegestaan, mits de ruimte dit toelaat (min. 1,5 m afstand van elkaar houden). Gelegenheid tot samenzijn en catering is mogelijk zowel op de uitvaart- als op een externe locatie. Hierbij geldt dat bezoekers een vaste zitplaats moeten hebben en dat bij verplaatsing een mondkapje gedragen moet worden; op de zitplaats mag het mondkapje af.
Restaurants mogen weer gasten binnen ontvangen en kunnen in horecalocaties weer condoleances plaatsvinden waarbij een hapje en drankje geserveerd kan worden. Er geldt voor binnen horeca (mits 1,5 meter afstand gehouden kan worden) een maximum van 50 personen en dat maximum geldt ook voor uitvaarten. Ook de overige voor de horeca geldende regels zijn van toepassing. Door horecalocaties kan worden afgeweken van het maximum van 50 gasten als er wordt gewerkt met coronatoegangsbewijzen (negatieve test). Dan mag de maximale capaciteit van de zaal worden benut, mits de 1,5 meter afstand kan worden gewaarborgd.
Wij zullen, in overleg met u, er alles aan doen om samen te kijken naar wat wel mogelijk is om zo een passend mogelijk en waardig afscheid te creëren. Bij een aantal crematoria is het mogelijk om familie, vrienden en andere bekenden via een livestream mee te laten kijken naar het afscheid. Alternatief is om een externe partij in te huren om de uitvaart te laten filmen/fotograferen, zodat de beelden (later) gedeeld kan worden.
Update 20 april 2021
Een (thuis)opbaring behoort nog steeds tot de mogelijkheid. De overheid adviseert dringend om bij een thuisopbaring en thuisuitvaart maximaal vier gasten per dag te ontvangen. Er moet dan wel genoeg ruimte zijn voor iedereen om 1,5 meter afstand te bewaren. Met vier gasten wordt bedoeld alle mensen die niet tot het huishouden behoren waar de thuisopbaring of thuisuitvaart wordt gehouden. Dit advies geldt ook voor opbaringen/plechtigheden in de eigen tuin. Kinderen onder de 12 jaar hoeven hierbij niet meegeteld te worden. Kinderen onder de twaalf jaar hoeven ook geen 1,5 meter afstand van anderen te houden en ze hoeven ook geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Kinderen onder de 12 dienen wel meegerekend te worden op externe locaties als daar door de ruimte bijvoorbeeld maximaal 50 mensen (op 1,5 meter) bijeen kunnen komen.
Het bijwonen van uitvaartplechtigheden in het bijzijn van max. 100 personen is toegestaan, mits de ruimte dit toelaat (min. 1,5 m afstand van elkaar houden). Gelegenheid tot samenzijn en catering is mogelijk zowel op de uitvaart- als op een externe locatie. Hierbij geldt dat bezoekers een vaste zitplaats moeten hebben en dat bij verplaatsing een mondkapje gedragen moet worden; op de zitplaats mag het mondkapje af.
Restaurants mogen weer gasten binnen ontvangen en kunnen in horecalocaties weer condoleances plaatsvinden waarbij een hapje en drankje geserveerd kan worden. Er geldt voor binnen horeca (mits 1,5 meter afstand gehouden kan worden) een maximum van 50 personen en dat maximum geldt ook voor uitvaarten. Ook de overige voor de horeca geldende regels zijn van toepassing. Door horecalocaties kan worden afgeweken van het maximum van 50 gasten als er wordt gewerkt met coronatoegangsbewijzen (negatieve test). Dan mag de maximale capaciteit van de zaal worden benut, mits de 1,5 meter afstand kan worden gewaarborgd.
Wij zullen, in overleg met u, er alles aan doen om samen te kijken naar wat wel mogelijk is om zo een passend mogelijk en waardig afscheid te creëren. Bij een aantal crematoria is het mogelijk om familie, vrienden en andere bekenden via een livestream mee te laten kijken naar het afscheid. Altern
In heel Nederland geldt tot 28 april 2021 een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 22:00 uur en 04:30 uur binnen blijft.
Uitzonderingen voor de uitvaart:
- Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen. Een condoleance is derhalve niet mogelijk.
Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen.
Voor alle uitvaarten vanaf 28 april geldt, dat er een maximum van 100 gasten welkom is. Het maximum van 100 gasten (inclusief kinderen) geldt zowel voor de plechtigheid als voor de horeca. Dit is altijd exclusief uitvaartpersoneel. Het aantal gasten hangt af van de grote van de locatie waar de plechtigheid zal plaatsvinden. Wederom met de 1,5 meter regel.
Rouwbezoek thuis:
Wanneer er een dierbare is komen te overlijden kunnen wij goed begrijpen dat u graag mensen om u heen heeft. Dit is mogelijk alleen met beperkte regels. Houdt u hierbij rekening met de toegestane 2 personen per dag. Wederom met de 1,5 meter regel.
atief is om een externe partij in te huren om de uitvaart te laten filmen/fotograferen, zodat de beelden (later) gedeeld kan worden.
Update 23 maart 2021
In heel Nederland geldt vanaf 23 januari 2021 een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21:00 uur en 04:30 uur binnen blijft.
De avondklok wordt verlengd tot en met woensdag 21 april 2021 om 04:30 ’s ochtends.
- Vanaf woensdagavond 31 maart start de avondklok om 22:00 uur in plaats van 21:00 uur. Dit houdt in dat het van 22:00 uur tot 04:30 uur verboden is om zonder geldige reden op straat te zijn.
Uitzonderingen voor de uitvaart:
- Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen. Een condoleance is derhalve niet mogelijk.
Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen.
Het aantal gasten voor een uitvaart is teruggebracht. Voor alle uitvaarten vanaf 25 januari tot en met minimaal 21 april geldt, dat er een maximum van 50 gasten welkom is. Het maximum van 50 gasten (inclusief kinderen) geldt zowel voor de plechtigheid als voor de horeca. Dit is altijd exclusief uitvaartpersoneel.
Rouwbezoek thuis:
Wanneer er een dierbare is komen te overlijden kunnen wij goed begrijpen dat u graag mensen om u heen heeft. Dit is mogelijk alleen met beperkte regels. Houdt u hierbij rekening met de toegestane 1 persoon per dag. Wederom met de 1,5 meter regel.
Update 2 februari 2021
In heel Nederland geldt vanaf 23 januari 2021 een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.
Uitzonderingen voor de uitvaart:
- Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen. Een condoleance is derhalve niet mogelijk.
Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen.
Het aantal gasten voor een uitvaart is teruggebracht. Voor alle uitvaarten vanaf 25 januari tot en met minimaal 2 maart geldt, dat er een maximum van 50 gasten welkom is. Het maximum van 50 gasten (inclusief kinderen) geldt zowel voor de plechtigheid als voor de horeca. Dit is altijd exclusief uitvaartpersoneel.
Rouwbezoek thuis
Wanneer er een dierbare is komen te overlijden kunnen wij goed begrijpen dat u graag mensen om u heen heeft. Dit is mogelijk alleen met beperkte regels. Houdt u hierbij rekening met de toegestane 1 persoon per dag. Wederom met de 1,5 meter regel.
Update 20 januari 2021
In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.
Uitzonderingen voor de uitvaart:
- Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen. Een condoleance is derhalve niet mogelijk.
Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen.
Het aantal gasten voor een uitvaart is teruggebracht. Voor alle uitvaarten vanaf 25 januari geldt, dat er een maximum van 50 gasten welkom is. Het maximum van 50 gasten (inclusief kinderen) geldt zowel voor de plechtigheid als voor de horeca. Dit is altijd exclusief uitvaartpersoneel.
Rouwbezoek thuis
Wanneer er een dierbare is komen te overlijden kunnen wij goed begrijpen dat u graag mensen om u heen heeft. Dit is mogelijk alleen met beperkte regels. Houdt u hierbij rekening met de toegestane 1 persoon per dag. Wederom met de 1,5 meter regel.
Update 12 januari 2021
Nederland verlengt de zwaarste lockdown tot nu toe! Dit is bekendgemaakt tijdens de persconferentie van Mark Rutte op 12 januari 2021. Vanaf 15 december 2020 om 00.00 uur tot en met 9 februari 2021 handhaven we nog strengere regels om het virus de kop in te drukken. Wat zijn de uitvaartregels tijdens de zwaarste lockdown tot nu toe?
Officiële uitvaartlocaties
Voor een uitvaart geldt dat er maximaal 100 personen aanwezig mogen zijn, mits de ceremonie en condoleance op dezelfde locatie plaatsvinden. Aanwezigen moeten altijd 1,5 meter afstand (kunnen) houden en een vaste zitplaats hebben. Daarnaast moet iedere bezoeker zich aanmelden en krijgt hij of zij bij aankomst een gezondheidscheck. Houdt u er ook rekening mee dat deze regels alleen van toepassing zijn bij een officiële uitvaart locatie zoals bijvoorbeeld een begraafplaats, crematorium en/of kerk. Omdat deze locaties als publiekelijke ruimtes worden gezien, geldt hier ook de regel dat een mondkapje verplicht is. Een officiële locatie wordt door de Rijksoverheid gezien als een locatie waar de uitvaartorganisatie bij betrokken is. De rode draad is dat het contractueel zichtbaar moet zijn dat dit door de uitvaartorganisatie is geregeld.
Dit houdt in dat een condoleance ook op een andere locatie kan, mits hier de uitvaartorganisatie bij betrokken is. Hierbij geldt een maximum van 30 personen die aanwezig mogen zijn, inclusief personeel en leveranciers.
Leveranciers voor een persoonlijke uitvaart
Bij een locatie waar de ceremonie en condoleance op dezelfde plek plaatsvinden, kan men alsnog een persoonlijk tintje aan de uitvaart geven. Personeel en leveranciers die u nodig heeft rekent men niet mee bij het maximaal aantal personen. Dit houdt in dat u vrij bent om uw leveranciers uit te kiezen als er maar rekening gehouden wordt met de 1,5 meter regel. Bent u bijvoorbeeld opzoek naar een fotograaf, videograaf, cateraar, bloemist, unieke rouwvervoer, muzikant et cetera dan is dat mogelijk zolang de regels gehandhaafd blijven.
Bij het kiezen van een cateraar, wederom bij een locatie waar de ceremonie en condoleance op dezelfde plek plaatsvinden, kunt u alles op een tafel laten serveren zodat de gasten een voor een, met de 1,5 meter regel in acht houdend, alles kunnen pakken. Bij live muziek gelden dezelfde regels. Muzikanten dienen de 1,5 meter regel te handhaven en live zingen is geen probleem.
Let op! Wanneer u kiest voor een condoleance op een andere locatie als waar de ceremonie gehouden wordt dan mag daar geen eten en drinken geserveerd worden.
Rouwbezoek thuis
Wanneer er een dierbare is komen te overlijden kunnen wij goed begrijpen dat u graag mensen om u heen heeft. Dit is mogelijk alleen met beperkte regels. Houdt u hierbij rekening met de toegestane 2 personen per dag. Wederom met de 1,5 meter regel.
Geen fysiek contact
Houdt u er rekening mee dat tijdens een uitvaart er ook geen fysiek contact mag zijn als u niet onder één huishouden valt.
Update 19 november 2020
- Voor thuisbezoek geldt dat maximaal 3 personen van een ander huishouden ontvangen mogen worden en maximaal 1 bezoek per dag.
- Voor uitvaartplechtigheden geldt dat er maximaal 100 bezoekers binnen en 250 buiten zijn toegestaan. Hiermee toont de overheid oog te hebben voor het belang van een goed afscheid.
- Nog altijd is de belangrijkste regel: houdt minimaal 1,5 meter afstand. Uitvaartlocaties werken met routes om nabestaanden en bezoekers daarbij te helpen. Ook middels aangebrachte attenderingen wordt op het houden van afstand gewezen. Uitvaartmedewerkers zullen aanwezigen op het naleven van de afstandsregel (blijven) aanspreken.
- Ook bij een uitvaart geldt: was regelmatig uw handen. Voor bezoekers staan ontsmettingsmiddelen klaar: gebruik die!
- Aanwezigen bij een uitvaart worden verzocht hun contactgegevens te noteren. Deze worden alleen gebruikt voor bron- en contactonderzoek in geval van een coronabesmetting.
- Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Een mondkapje is lastig bij uitvaarten. Toch roepen wij nabestaanden, bezoekers en medewerkers op om ook bij een uitvaart – en met name tijdens verplaatsingen in bijvoorbeeld een uitvaartcentrum of crematorium – een mondkapje te dragen: het is belangrijk om daar waar veel mensen samenkomen de besmettingskans zo veel mogelijk te beperken. En natuurlijk kunt u het mondkapje tijdelijk even afdoen, als u tijdens de plechtigheid een toespraak houdt.
- Uitvaartcentra zijn uitgezonderd van de horecasluiting. Na de uitvaartplechtigheid mag dus catering aangeboden worden. Bezoekers en nabestaanden hebben dan een zitplaats en verplaatsingen worden zoveel mogelijk beperkt.
- De corona-routekaart van de overheid bevat maatregelen om het alcoholgebruik buitenshuis te beperken, om zo de naleving van de coronamaatregelen te beperken. De brancheorganisaties in de uitvaartzorg herkennen dat risico en roepen dan ook op om verantwoord om te gaan met het schenken van alcohol rond uitvaartplechtigheden en dit bij voorkeur – in overleg met de nabestaanden – achterwege te laten.
Update 9 november 2020
Vanaf maandag 9 november 2020 is de groepsgrootte bij een uitvaart maximaal 30 personen. Dit is exclusief kinderen onder de 13 jaar, uitvaartleider(s) en personeel. Het aanbieden van catering is nog steeds toegestaan. Naar verwachting gaan we vanaf 19 november weer terug naar de gedeeltelijke lock-down van 14 oktober. De kans dat de veiligheidsregio’s tot verdergaande maatregelen besluiten, blijft regionaal ook mogelijk.
Update 14 oktober 2020
- Voor thuisbezoek geldt dat maximaal 3 personen van een ander huishouden ontvangen mogen worden en maximaal 1 bezoek per dag.
- Voor uitvaartplechtigheden geldt dat er maximaal 100 bezoekers binnen en 250 buiten zijn toegestaan. Hiermee toont de overheid oog te hebben voor het belang van een goed afscheid.
- Nog altijd is de belangrijkste regel: houdt minimaal 1,5 meter afstand. Uitvaartlocaties werken met routes om nabestaanden en bezoekers daarbij te helpen. Ook middels aangebrachte attenderingen wordt op het houden van afstand gewezen. Uitvaartmedewerkers zullen aanwezigen op het naleven van de afstandsregel (blijven) aanspreken.
- Ook bij een uitvaart geldt: was regelmatig uw handen. Voor bezoekers staan ontsmettingsmiddelen klaar: gebruik die!
- Aanwezigen bij een uitvaart worden verzocht hun contactgegevens te noteren. Deze worden alleen gebruikt voor bron- en contactonderzoek in geval van een coronabesmetting.
- Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Een mondkapje is lastig bij uitvaarten. Toch roepen wij nabestaanden, bezoekers en medewerkers op om ook bij een uitvaart – en met name tijdens verplaatsingen in bijvoorbeeld een uitvaartcentrum of crematorium – een mondkapje te dragen: het is belangrijk om daar waar veel mensen samenkomen de besmettingskans zo veel mogelijk te beperken. En natuurlijk kunt u het mondkapje tijdelijk even afdoen, als u tijdens de plechtigheid een toespraak houdt.
- Uitvaartcentra zijn uitgezonderd van de horecasluiting. Na de uitvaartplechtigheid mag dus catering aangeboden worden. Bezoekers en nabestaanden hebben dan een zitplaats en verplaatsingen worden zoveel mogelijk beperkt.
- De corona-routekaart van de overheid bevat maatregelen om het alcoholgebruik buitenshuis te beperken, om zo de naleving van de coronamaatregelen te beperken. De brancheorganisaties in de uitvaartzorg herkennen dat risico en roepen dan ook op om verantwoord om te gaan met het schenken van alcohol rond uitvaartplechtigheden en dit bij voorkeur – in overleg met de nabestaanden – achterwege te laten.
Update 29 september 2020
- Mensen die bijeenkomen voor een uitvaart of condoleance zijn uitgezonderd van de regel dat een gezelschap uit maximaal 4 personen mag bestaan.
- De bijeenkomst bij een uitvaart is ook uitgezonderd van het maximum aantal personen van 30 binnen of 40 buiten.
- Voor een uitvaart geldt nog steeds dat er geen maximum is aan het aantal personen dat bij elkaar mag komen mits men kan reserveren, placeren en een gezondheidscheck kan doen.
- Als reserveren en placeren niet mogelijk is, dan is het maximum aantal personen binnen 100. En natuurlijk: Mensen worden geplaceerd op 1,5 meter afstand en de adviezen van het RIVM ten aanzien van zingen en ventilatie in gebouwen worden opgevolgd.
- Het dragen van een mond-neusmaker, tijdens het verplaatsen in gebouwen, is bij de meeste crematoriums, aula`s verplicht.
Condoleance
- Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartplechtigheid, dan gelden hiervoor dezelfde regels als hierboven voor de plechtigheid.
- Als de condoleance op een andere locatie plaatsvindt, dan gelden de regels voor de maximale groepsgrootte van 30 binnen en 40 buiten. Als de bijeenkomst bij een eet- en drinkgelegenheid (horeca) is, dan gelden hier de gewone regels voor de horeca: Er kan niet gereserveerd worden voor gezelschappen van meer dan 4 personen of 1 huishouden.
Hoeveel mensen mogen aanwezig zijn bij een uitvaart?
Het maximumaantal bezoekers aan een uitvaart hangt af van de plek van de uitvaart. Aanwezigen moeten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden en een vaste zitplaats hebben.
Er geldt geen maximum aantal personen als:
- iedere bezoeker zich aanmeldt;
- iedere bezoeker bij aankomst een gezondheidscheck krijgt.
Als dat niet kan mogen er maximaal 100 bezoekers aanwezig zijn bij een uitvaart die binnen plaatsvindt. Of maximaal 250 bezoekers buiten.
Voor het maximaal aantal bezoekers tellen niet mee: personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium.
Sinds 10 augustus is het in de horeca verplicht bezoekers te vragen zich te registreren. Dit geldt ook voor uitvaartcentra met een eet- en drinkgelegenheid. De gegevens worden uitsluitend door de GGD voor bron- en contactonderzoek gebruikt bij een besmetting. Bezoekers registreren zich op vrijwillige basis. Als een bezoeker weigert gegevens achter te laten, dan mag de toegang niet geweigerd worden.
Update 10 augustus 2020
Adressenlijst opvragen bij nabestaanden
Wanneer de GGD contact opneemt bij een besmetting die verband houdt met een uitvaart, zullen wij hen verwijzen naar de nabestaanden van de betreffende uitvaart. De GGD zal hen dan vragen om de namen en telefoonnummers van hun gasten te delen, bijvoorbeeld via de lijst die gebruikt is om de uitnodigingen voor het afscheid te versturen.
Update 1 juni 2020
Per 1 juni en per 1 juli 2020 versoepelen de coronamaatregelen. Bij uitvaartplechtigheden mogen weer meer mensen aanwezig zijn.
De basis-coronamaatregelen blijven onverkort van kracht: regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en 1,5 meter afstand van anderen houden.
Met het van kracht worden van de coronamaatregelen in maart 2020 werd bepaald dat bij een uitvaartplechtigheid maximaal 30 personen aanwezig mochten zijn. Als aanwezigen werden niet alleen de nabestaanden geteld, maar ook personeel van bijvoorbeeld het uitvaartcentrum of crematorium, voorgangers, sprekers, muzikanten, etc.
Per 1 juni 2020 geldt dat bij een uitvaartplechtigheid 30 personen aanwezig mogen zijn, exclusief personeel, etc. Dertig personen is het maximum aantal. Dat aantal is uiteraard alleen toegestaan als het in de betreffende ruimte mogelijk is dat alle aanwezigen (die niet uit één huishouden komen) 1,5 meter afstand kunnen bewaren.
Vanaf 1 juni is het ook weer toegestaan om catering aan te bieden rond een uitvaartplechtigheid, dit met dezelfde genoemde voorwaarden. Catering zal niet worden uitgeserveerd.
Per 1 juli 2020 geldt dat bij een uitvaartplechtigheid 100 personen aanwezig mogen zijn. Dat aantal is uiteraard alleen toegestaan als het in de betreffende ruimte mogelijk is dat alle aanwezigen (die niet uit één huishouden komen) 1,5 meter afstand kunnen bewaren.
Update 8 mei 2020
Vanaf 1 juni mogen cafés en restaurants hun deuren weer voorzichtig openen. Dat telt ook voor de horeca in crematoria en uitvaartcentra. Catering is dan weer mogelijk, maar wel onder strenge voorwaarden.
Catering is mogelijk wanneer mensen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Het is de eerste versoepeling van de coronamaatregelen voor de uitvaartbranche. Vanaf 1 juli gaat de volgende versoepeling in, vanaf dan mogen er maximaal honderd mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. Tot 1 juli blijft de regel van kracht dat er maximaal dertig mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart.
Update 1 april 2020
Algemeen:
- Maximaal 30 personen aanwezig;
- Aanwezigen bewaren 1,5 meter afstand van elkaar, uitgezonderd leden uit hetzelfde huishouden (die kunnen wel naast elkaar zitten, staan en elkaar omhelzen);
- Geen consumpties;
- Mensen die ziekteverschijnselen vertonen, die kunnen duiden op coronabesmetting, worden geweerd;
- Zorg voor voldoende papieren zakdoekjes en afvalbakjes om ze na gebruik in weg te kunnen gooien.
- Na een plechtigheid hoeven alleen contactoppervlakten die in aanraking met aanwezigen zijn geweest gereinigd te worden, zoals stoelen en het sanitair.
Besmetting:
Nabestaanden die besmet zijn verblijven verplicht in quarantaine en kunnen een uitvaart niet bijwonen. Het RIVM maakt een uitzondering voor nabestaanden in de eerste graad, als hun gezondheidstoestand het toelaat en zij weinig klachten hebben (geen koorts en niet hoesten), kunnen zij met een chirurgisch mondneusmasker aanwezig zijn.
Het bestuurs-team coronavirus adviseert dringend om geen besmette mensen bij uitvaartplechtigheden toe te laten.
Wij wijzen u erop dat de richtlijnen per crematorium/begraafplaats onderling kunnen verschillen!
Wanneer de maatregelen veranderen, zullen wij daarover een nieuwe update plaatsen.
Update 23 maart 2020
In de persconferentie van het kabinet zijn diverse verscherpte maatregelen aangekondigd voor de samenleving.
Voorlopig blijft de regel dat er niet meer dan 30 personen aanwezig mogen zijn bij het afscheid met een afstand van 1.5 meter.
Wel hebben sommige crematoriums hun eigen maatregelen aangepast. Zo is het in sommige crematoriums niet meer mogelijk om mee te gaan naar de invoerruimte. Ook de aanwezigheid van 30 minuten voor aanvang van het afscheid is bij sommige crematoriums teruggebracht tot maximaal 15 minuten.
Wanneer de maatregelen veranderen, zullen wij daarover een nieuwe update plaatsen.
Update 16 maart 2020
De branchevereniging en RIVM hebben de richtlijnen aangescherpt.
Waar eerst nog maximaal 100 personen aanwezig mochten zijn bij het afscheid, is dit nu aangescherpt tot maximaal 30 aanwezigen. Zie onderstaande nieuwe richtlijnen:
Deze maatregel is van grote invloed op condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden. Samenkomen en samen met uw familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk zoals wellicht gewenst.
Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen, wordt er geen koffie of thee geschonken en is er geen nazit mogelijk in bijvoorbeeld een koffiekamer of restaurant.
Ter bescherming van uw gezondheid en die van medewerkers, is het van belang dat er zo min mogelijk fysiek bezoek plaatsvindt. Dit betekent dat de uitvaartbegeleider voornamelijk telefonisch met u het contact onderhoudt. Ook het eerste (regel)gesprek na overlijden zal, indien mogelijk, telefonisch plaatsvinden. Is dit niet mogelijk, dan zal de uitvaartverzorger erop aandringen om een gesprek thuis te hebben met alleen noodzakelijke gesprekspartners en gepaste afstand houden in de woning of de locatie waar het gesprek plaats zal vinden. Gezien de zeer bijzondere omstandigheden, vragen wij uw begrip hiervoor.
Laatste verzorging van de overledene:
Ook op het gebied van laatste verzorging na overlijden, zijn er richtlijnen gekomen;
- Er wordt niet meer verzorgd in aanwezigheid van familie of nabestaanden. Een thuisopbaring is nog wel mogelijk, maar de verzorging wordt uitgevoerd zonder aanwezigheid van nabestaanden of familie.
- Tijdens een overbrenging dient er ten allen tijden 1,5 meter afstand tussen nabestaanden en medewerkers te zijn.
- Het plaatsen van de overledene op de brancard geschiedt zonder aanwezigheid van nabestaanden.
Indien er meer nieuws bekend is, zullen wij een update plaatsen.
Tips voor de uitvaartplechtigheid:
- De meeste crematoria beschikken over streaming faciliteiten. Daarmee kan de plechtigheid live worden uitgezonden op internet. Dat kan door middel van een open verbinding, maar je kan als familie ook kiezen voor een gesloten uitzending. Bij een gesloten uitzending krijg je een wachtwoord die je kan delen met andere mensen. Alleen mensen die het wachtwoord hebben kunnen de uitvaartplechtigheid live meekijken. Vraag je uitvaartverzorger hoe het precies werkt.
- Je kan de uitvaartplechtigheid in zijn geheel laten opnemen op video. Op die manier kan je de plechtigheid houden in een klein gezelschap en de opname daarna delen met een grotere groep.
- Er zijn crematoria in Nederland die uit voorzorg extra ruimte hebben gecreëerd tussen de zitplaatsen. Daarmee hoopt men het risico op verspreiding van het virus tijdens een plechtigheid te verkleinen.
Tips voor condoleren/condoleance:
Condoleancebezoeken kunnen doorgang vinden, maar ook hier is de regel dat er maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn. Gaat het om een afscheidsbezoek waarbij meer mensen verwacht worden, dan is de mogelijkheid om twee aparte momenten te reserveren. Ook hierbij zal geen koffie of thee worden geschonken, de regel omtrent horeca blijft van kracht.
Een aantal veel gestelde vragen en antwoorden;
Is iemand die overleden aan het coronavirus nog besmettelijk?
Uit onderzoek blijkt dat het virus na het overlijden van een patiënt nog kort actief is. Bij lage temperaturen (door koeling) en hoge luchtvochtigheid kan het virus nog tot drie dagen na overlijden aanwezig zijn. Belangrijker is echter de manier waarop besmetting plaatsvindt: door druppels via hoesten en niezen. De laatste zucht, voor zover dit plaatsvindt, is te zwak om een besmetting te veroorzaken. Nadat iemand is overleden, kan besmetting alleen plaatsvinden door handen niet goed te wassen en het niet dragen van beschermingsmiddelen.
Kunnen nabestaanden een uitvaartondernemer bellen als een dierbare is overleden aan het Coronavirus?
Ja dat kan. Je kunt gewoon de uitvaartondernemer van jouw eigen keuze bellen. De uitvaartondernemer zal je onder andere vragen of jij (of andere nabestaanden) het coronavirus hebt. Als dat het geval is zal de uitvaartondernemer zoveel mogelijk telefonisch contact met je hebben om de uitvaart te regelen. De overledenenverzorgers zullen beschermende kleding, handschoenen, mondneuskap en handschoenen dragen bij het overbrengen en verzorgen van de overledene. Familie is hierbij niet aanwezig.
Kan iemand die is overleden aan corona wel een laatste verzorging krijgen?
Ja, de laatste zorg kan worden gegeven. De overledenenverzorgers zullen beschermende kleding, handschoenen, mondneuskap en handschoenen dragen bij het verzorgen van de overledene.
Kan de overledene worden opgebaard?
Ja, op dit moment heeft het RIVM geen voorschriften opgesteld waarin een thuisopbaring niet meer mogelijk is. De richtlijnen hiervoor kunnen per dag verschillen, afhankelijk van de maatregelen die worden genomen om het virus in te dammen. Indien de richtlijn verandert, zal ik dit uiteraard aangeven.
Mag de overledene worden opgebaard in uitvaartcentrum of thuis?
Ja, op dit moment heeft het RIVM geen voorschriften opgesteld waarin een opbaring in een uitvaartcentrum niet meer mogelijk is. Ook zijn er geen maatregelen genomen die een thuisopbaring verbieden. De richtlijnen hiervoor kunnen per dag verschillen, afhankelijk van de maatregelen die worden genomen om het virus in te dammen.
Mag je de overledene aanraken?
Ja, op dit moment nog wel, mits vervolgens direct handhygiëne wordt toegepast met een desinfecterende zeep. Van belang is dat je na contact geen contact maakt met je eigen slijmvlies zoals mond en ogen. Het kan zijn dat de GGD of het RIVM in de komende dagen gaat adviseren om de overledene niet meer aan te raken. Wij zullen je hierover informeren indien dit zo is.
Mag je de overledene een kus geven?
Nee, het is verstandiger om dat niet te doen. Het virus verspreidt zich via het slijmvlies. Een kus kan voor besmetting zorgen omdat het virus mogelijk nog een paar dagen actief kan zijn in/op het lichaam van de overledene.
Moet de overledene eerder worden begraven of gecremeerd?
Nee, op dit moment is dat niet nodig. Vooralsnog heeft het RIVM heeft hier geen uitspraak over gedaan.
De afgekondigde maatregelen gelden in ieder geval tot 6 april 2020. Wij realiseren ons dat deze enorme impact hebben. Gezien de bijzondere omstandigheden hopen wij op uw begrip. Neem gerust contact met ons op als u aanvullende vragen heeft.